Preparats pel Brexit

Compartir

Situació actual: nova pròrroga fins al 31.10.2019

Com a conseqüència del Consell Europeu extraordinari celebrat el passat 10 d'abril de 2019, s'ha concedit al Regne Unit una nova pròrroga, fins al proper 31 d'octubre, perquè pugui ratificar l'Acord de retirada o oferir alguna altra alternativa a la UE.

El Regne Unit, en tot cas, podrà ratificar l'acord de retirada a qualsevol moment, abans que conclogui aquest termini.

Sense perjudici de l'anterior, si el 30 de juny Regne Unit no ha convocat eleccions al Parlament Europeu, se li expulsaria automàticament de la Unió.

Pla de contingència

Per al cas d'una retirada del Regne Unit de la Unió Europea sense acord, el Consell de Ministres celebrat l'1 de març, va aprovar el Reial decret Llei 5/2019 que conté mesures normatives nacionals que es dirigeixen a contrarestar, en la mesura del possible, els efectes indesitjats derivats d'aquesta retirada sense acord, en aquells àmbits de competència estatal que es jutgen indispensables per afavorir una transició adequada a la nova situació, a fi de preservar, tant els interessos dels ciutadans, espanyols i britànics, que van exercir el seu dret a la lliure circulació abans de la data de retirada, com el normal desenvolvimiento dels fluxos comercials i els interessos econòmics d'Espanya.

Es tracta de mesures de caràcter temporal, dirigides a facilitar el trànsit cap a la nova situació derivada de la consideració del Regne Unit com un tercer estat. D'aquesta manera, no pretenen establir la relació futura amb Regne Unit i la seva vigència cessarà quan transcorri el termini que en cada cas s'indica, o abans, si s'adopten, a nivell bilateral i europeu, segons correspongui, els instruments anomenats a regular les relacions amb el Regne Unit de forma duradora.

El manteniment de les mesures es condiciona a tractament equivalent per part del Regne Unit, que es verificarà a través dels mecanismes singularment habilitats a aquest efecte. 

Cinquena comunicació preparació i contingencia

El passat 14 de juny, el Col·legi de Comissaris va aprovar la cinquena Comunicació sobre preparació i contingència Brexit. La Comissió també ha elaborat un document de preguntes i respostes sobre Drets dels Ciutadans (s'inclou la part relativa a Espanya).

Aquesta Comunicació compta amb dos annexos (el primer relatiu als Reglaments UE de contingència i el segon amb la llista de Notes informatives produïdes per la Comissió).

Aquesta cinquena Comunicació fa un balanç de les mesures de preparació i contingència de la Unió Europea enfront del Brexit, en particular a la llum de la decisió adoptada l'11 d'abril pel Consell Europeu (article 50), a petició i amb l'acord del Regne Unit, de prorrogar el període de l'article 50 fins al 31 d'octubre de 2019.

 • Brexit

  Indústria iPIME

  El Brexit suposarà un canvi fonamental en les futures relacions de les empreses industrials i de la pime amb el Regne Unit. Totes han de saber com els afecta i estar preparades, especialment si la sortida es produeix sense acord.

  Saber más
 • Brexit

  Comerç i Inversions

  Enfront del Brexit, prepari's: Informem sobre les negociacions i accions a prendre per a un comerç i inversions d'Espanya a prova de Brexit.

  Saber más
 • Brexit

  Turisme

  La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, tant si és amb acord, com sense acord tindrà un indubtable impacte en el turisme.

  Saber más

¡Si te preocupa algún tema, pregúntanos!

Consultas o aportaciones generales Ventana Global del ICEX

Actualitat

Organismes