Detalli Participació Pública

Consulta
Tancada
Rang de la Norma:
Reial decret de Consell de Ministres
Caràcter de la consulta:
Normatives
Tipus de participació
Consulta pública prèvia

Resumen

De conformitat amb l'article 26.2 de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern es procedeix a realitzar el tràmit de consulta pública prèvia a l'elaboració del text de Projecte de Reial decret pel qual s'aprova l'Estatut de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, O.A.

Antecedents de la norma

El funcionament de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, O.A. (d'ara endavant, OEPM) es va establir mitjançant el Reial decret 1270/1997, de 24 de juliol, pel qual es regula l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, que va anar posteriorment objecte d'algunes modificacions.

En aquests anys s'han detectat una sèrie de qüestions que cal modificar per mitjà de l'elaboració d'un Estatut pel qual es regeixi l'actuació de l'OEPM . Entre aquestes qüestions destaquen la necessitat d'establir un Consell Rector, aclarir i reforçar l'estructura bàsica de l'Oficina i, en conseqüència, dels seus òrgans de govern i executius o regular reglamentàriament la figura del President, així com actualitzar i aclarir les funcions de l'organisme.

Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma

El problema que es pretén solucionar amb la nova norma és, d'una banda, complir amb l'obligació legal de la disposició addicional quarta de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, que exigeix que un organisme com l'OEPM s'adapti a la regulació d'aquesta Llei i, per un altre, actualitzar, reforçar i adaptar l'organització i el funcionament de l'organisme al temps actual atès que han transcorregut més de vint-i-cinc anys des de l'anterior norma reguladora del funcionament de l'OEPM .

Necessitat i oportunitat de la seva aprovació

La necessitat i oportunitat d'aprovar un nou Estatut deriva d'una obligació legal, doncs la disposició addicional quarta de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, exigeix que els organismes i entitats que formen part del sector públic estatal “abans de l'1 d'octubre de 2024” hagin d'adaptar-se als extrems previstos en la mateixa.

A més, des que es va aprovar el Reial decret 1270/1997, de 24 de juliol, s'han detectat una sèrie de qüestions en l'organització i funcions de l'OEPM que poden ser millorades i aclarides.

Objectius de la norma

Els objectius pretesos són l'adaptació de la norma que regula l'actuació de l'OEPM a la modificació de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, i a les noves necessitats sorgides al llarg dels últims anys mitjançant la millora i clarificació de la seva estructura organitzativa i funcions. Així, es procedirà a actualitzar, reforçar i adaptar l'organització i el funcionament de l'organisme.

A més, s'aprofitarà l'oportunitat per modificar el Reglament per a l'execució de la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents, aprovat pel Reial decret 316/2017, de 31 de març. Es tracta d'una modificació molt fitada de quatre articles relatius al contingut de les publicacions en el Butlletí Oficial de la Propietat Industrial de diferents actes dels procediments de concessió de patents, eliminant algunes indicacions en aquestes publicacions (principalment, el resum i el dibuix), però que es mantindran tant en el fullet de la sol·licitud com en el de la patent.

Possibles solucions alternatives, regulatòries i no regulatòries

S'han valorat tres alternatives:

  1. Elaboració d'un Reial decret pel qual s'aprova l'Estatut de l'OEPM .
  2. Modificació parcial del Reial decret 1270/1997, de 24 de juliol. Aquesta opció no seria desitjable atès que no seria una bona pràctica en virtut de les directrius de tècnica normativa, que assenyalen el caràcter restrictiu que han de tenir les modificacions múltiples. Per això, és sempre aconsellable en aquests suposats la redacció d'una nova norma que substitueixi íntegrament a l'anterior, que, a més, serviria per completar aquells aspectes de la regulació que no estaven prevists en la norma de l'any 1997.
  3. No fer cap actuació. Aquesta opció incompliria el mandat donat per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de dur a terme l'adaptació de tots els ens del sector públic institucional abans de l'1 d'octubre de 2024 a la nova normativa i impediria adaptar el funcionament de l'OEPM a les noves necessitats.

Per les raons exposades, es considera que l'única opció correcta és l'a).

Termini de remissió

Termini per presentar al·legacions des del dia divendres, 12 d’abril de 2024 fins al dia divendres, 26 d’abril de 2024

Presentació d'al·legacions

Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: coordinacionjuridica@OEPM.es indicant a l'assumpte: "Consulta publica prèvia del Projecte de Reial decret pel qual s'aprova l'Estatut de l'Oficina Espanola de Patents i Marques, O.A."

Només seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui identificat. Amb caràcter general, les contribucions rebudes es consideraran susceptibles de difusió pública. Les parts de la informació remesa que, segons el parer de l'interessat hagin de ser tractades amb caràcter confidencial i en conseqüència no procedeixi la seva lliure difusió, hauran de ser específicament assenyalades en el propi text de la contribució, no considerant-se a aquests efectes els missatges genèrics de confidencialitat de la informació.