Recursos d'informació

Recursos d'informació
Biblioteques, centres de documentació i fonts d'informació d'accés lliure especialitzades en indústria, comerç i turisme.
Biblioteques i centres de documentació. Nacional
Biblioteques i centres de documentació. Internacional
Fuentes d'informació especialitzada
  • Annualreports.com. Proporciona accés lliure i gratuït a informes anuals corporatius en el seu format original a través d'un punt d'accés únic.
  • Biblioteca Pacto Mundial (Xarxa Espanyola). Iniciativa de l'ONU per a la sostenibilitat empresarial, amb l'objectiu que empreses i organitzacions alineïn les seves estratègies i operacions amb Deu Principis universals sobre drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció. A la seva biblioteca digital s'agrupen publicacions sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i sostenibilitat empresarial.
  • Butlletí Oficial de la Propietat Industrial. Aquesta publicació és editada diàriament per l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, i constitueix el mitjà de comunicació oficial dels actes administratius (sol·licituds, notificacions i resolucions) de les diferents modalitats de propietat industrial. De manera col·loquial podria dir-se que el BOPI és el BOE de les patents, marques i dissenys oficials. En relació amb el BOPI, destaquem la Web d'Història de la Propietat Industrial. A través d'aquesta Web es brinda accés a grans Bases de dades, Utilitats de geo-posicionament, Sistemes de Cerca en la legislació i els BOPI històrics (1886-1997), així com al Museu Virtual de la Propietat Industrial i a la seva Sala d'Exposicions.
  • Catàleg Col·lectiu de la Biblioteques Especialitzades de l'Administració General de l'Estat (BIBLESPAGE). Projecte col·laboratiu de les biblioteques especialitzades de l'AGE que agrupa els catàlegs dels diferents centres participants. Permet conèixer en quina biblioteca es troba una determinada obra i la seva disponibilitat, a més de facilitar el préstec entre els centres participants, tot això des d'un punt d'accés únic.
  • Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial. Entitat Pública Empresarial, dependent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, que promou la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles. És l'entitat que canalitza les sol·licituds de finançament i suport als projectes de R+D+I d'empreses espanyoles en els àmbits estatal i internacional.
  • Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques. La CNAE assigna un codi a cada activitat econòmica de les quals es poden realitzar.
  • Comissió Nacional del Mercat de Valors. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) és l'organisme encarregat de la supervisió i inspecció dels mercats de valors espanyols i de l'activitat de quants intervenen en els mateixos. Ofereix accés al Registre Oficial dels comptes anuals auditats de les societats emissores de valors.
  • Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE). Proporciona accés lliure i gratuït a informes de l'àmbit empresarial.
  • Consell General de Col·legis Oficials de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials d'Espanya (COGITI). Corporació de dret públic, constituïda amb àmbit i presència en tot el territori de l'Estat Español, que representa a la professió d'Enginyer Tècnic Industrial en el seu àmbit nacional i internacional, i agrupa als 49 Col·legis Oficials de Graduats en Enginyeria de la branca industrial (Enginyers Mecànics, Elèctrics, Químics, Electrònics, Tèxtils, Disseny Industrial…) i Enginyers Tècnics Industrials d'Espanya. Publlica butlletins informatius mensuals.
  • CORDIS (Servei d'Informació Comunitari sobre Recerca i Desenvolupament). Constitueix el principal portal i repositori públic de la Comissió Europea per difondre informació sobre tots els projectes de recerca finançats per la Unió Europea i els seus resultats.
  • Directori Central d'empreses. Directori de l'Institut Nacional d'Estadística on es proporciona informació sobre empreses nacionals actives, unitats locals actives i fluxos anuals.
  • Directori de l'Energia. Recopilació de recursos i fonts d'informació primàries sobre energia i medi ambient, tant a nivell nacional com a internacional, realitzada per les biblioteques i centres de documentació pertanyents al Comitè de Documentació Energètica, entre els quals es troba la Biblioteca del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
  • Espacenet. Base de dades de patents i marques de l'Oficina Europea de Patents. Ofereix accés lliure a més de 100 milions de patents de tot el món des de 1836. Permet seleccionar l'àmbit de la cerca i seleccionar per països.
  • Federació Espanyola de Centres Tecnològics (FEDIT). Es va constituir en 1996 i des de llavors treballa per impulsar i fomentar la Innovació, el Desenvolupament Tecnològic i la Recerca privada per incrementar la competitivitat de les empreses a través de l'enfortiment dels Centres Tecnològics. Publica diferents informes, estudis i fullets sobre el sector, així com una memòria anual sobre l'activitat de la Federació.
  • Institut de Turisme Responsable. ONG internacional sense ànim de lucre, en forma d'associació, que promou des de fa més de 20 anys el turisme responsable a nivell internacional.
  • International Energy Agency. La IEA és una organització internacional, creada per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que cerca coordinar les polítiques energètiques dels seus Estats membres, amb la finalitat d'assegurar energia segura/segura, adquirible i neta als seus respectius habitants. Més informació sobre les publicacions de la IEA.
  • Latipat-Espacenet. Recurs per a la cerca de patents d'Amèrica Llatina i Espanya dins de la base de dades d'Espacenet. Conté al voltant de 2,5 milions de dades bibliogràfiques i més d'un milió d'imatges de documents.
  • Mercat, Indústria, Emprenedoria i Pimes Internacionals. Recursos d'informació recopilats per la Comissió Europea sobre els diferents sectors industrials dins de la UE.
  • Nomenclatura estadística d'activitats econòmiques de la Comunitat Europea (NEIX). Sistema de classificació de les activitats econòmiques usat en la Unió Europea. Té com a base la CIIURev.3 (Classificació Industrial Internacional Uniforme de totes les activitats econòmiques) de les Nacions Unides.
  • Observatori de l'Empresa Multinacional (OEME). ESADE, l'ICEX i I&I promouen conjuntament l'Observatori de l'Empresa Multinacional Espanyola (OEME). L'OEME està format per un grup multidisciplinari d'investigadors d'ESADE que, des dels diferents àmbits de l'economia i l'adreça d'empreses, se centra en l'estudi de les fases avançades de la internacionalització empresarial. Una característica específica de molts dels treballs de recerca de l'OEME és que aquests es desenvolupen en estreta col·laboració amb els seus protagonistes, les empreses multinacionals espanyoles, la qual cosa converteix a l'OEME en una plataforma d'encontre entre el món empresarial, les institucions públiques i el món acadèmic.
  • OECD Publicacions. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics és un dels generadors més gran d'estadístiques econòmiques i informació de política al món. Cada any, es publiquen més de 250 noves recerques, 40 actualitzacions de bases de dades, milers de quadres estadístics, documents de treball i articles.
  • Organització Mundial del Comerç. L'Organització Mundial del Comerç (OMC) és l'única organització internacional que s'ocupa de les normes que regeixen el comerç entre els països. Els pilars sobre els quals descansa són els Acords de l'OMC, que han estat negociats i signats per la gran majoria dels països que participen en el comerç mundial i ratificats pels seus respectius parlaments.
  • Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible. Es tracta de la branca espanyola de la Xarxa de Solucions per a un Desenvolupament Sostenible (Sustainable Development Solutions Network), SDSN per les seves sigles en anglès. La principal finalitat de la REDS és activar a les universitats, els centres de recerca, les empreses i la societat civil per a la resolució de problemes pràctics sobre desenvolupament sostenible. La REDS centra la seva activitat en quatre àrees prioritàries per a Espanya: energia, aigua, biodiversitat i gènere. Presenta diferents recursos generats per la Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible, els seus membres, o per les agències de Nacions Unides que treballen sobre els ODS.
  • RePEc (Research Papers in Economics). És un repositori internacional d'Economia en obert, fruit de l'esforç col·laboratiu de centenars de voluntaris de 99 països per millorar la disseminació de la recerca en Economia i ciències afins. El cor del projecte és una base de dades bibliogràfica descentralitzada de documents de treball, articles de revistes, llibres, capítols de llibres i components de programari. Les dades recopilades s'usen després en diversos serveis que serveixen les metadades recopilades als usuaris o els milloren.
  • Social Science Research Network. Repositori d'accés obert centrat en l'àmbit de la recerca científica en les ciències socials i les humanitats. Es compon de diverses xarxes de recerca especialitzades que recolzen la difusió dels resultats de recerca mitjançant la revisió i distribució de resums i documents a text complet enviats per acadèmics de tot el món. La biblioteca electrònica recull documents centrats en l'àmbit de comptabilitat, economia, finances, empreses, comerç, indústria, etc.
  • UN Comtrade Database. Base de dades de l'ONU amb accés gratuït a dades comercials a nivell internacional. Es configura com un repositori d'estadístiques oficials de comerç internacional.
  • Unió Internacional de Telecomunicacions. La UIT és l'organisme especialitzat de les Nacions Unides per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. S'encarrega d'atribuir l'espectre radioelèctric i les òrbites de satèl·lit a escala mundial, elaborar normes tècniques que garanteixen la interconnexió contínua de les xarxes i les tecnologies, i millorar l'accés a les TIC de les comunitats insuficientment ateses de tot el món. Publica la ITU News Magazine.
Fuentes d'informació general
  • BASE. Biblioteca de la Universitat de Bielefeld. Motor de cerca de recursos web acadèmics. Permet accedir als textos complets d'aproximadament el 60% dels documents indexats de forma gratuïta.
  • Biblioteca Nacional d'Espanya. Pàgina web de la biblioteca capçalera del sistema bibliotecari espanyol.
  • Biblioteques i Arxiu. Unió Europea. Biblioteques de les institucions de la UE, biblioteques digitals i arxius de la UE.
  • Codis electrònics. Butlletí Oficial de l'Estat. Compilacions de les principals normes vigents de l'ordenament jurídic, permanentment actualitzades, presentades per branques del Dret.
  • EU Law inForce . Accés ràpid i fàcil a la legislació de la Unió Europea actualment aplicable. És accessible a través del portal de l'Oficina de Publicacions de la Unió Europea. EU Law in Force complementa EUR-Lex, el lloc web de referència i el major recurs sobre la legislació de la Unió Europea.
  • EUR-lex. Proporciona accés directe i gratuït als textos legislatius de la Unió Europea.
  • Eurostat. Oficina estadística de la Unió Europea situada a Luxemburg. La seva missió és proporcionar estadístiques d'alta qualitat per a Europa.
  • IATE (Terminologia Interactiva per a Europa). Base de dades terminològica de la UE, compta amb uns 1,2 milions d'entrades i més de 8 milions de termes en les 24 llengües oficials de la Unió Europea. El projecte es va llançar en 1999 amb l'objectiu de proporcionar una infraestructura basada a la web per a tots els recursos terminològics de la UE, millorant la disponibilitat i l'estandardització de la informació. S'ha utilitzat en les institucions i agències de la UE des de 2004 per a la recopilació, difusió i gestió de la terminologia específica de la UE.
  • Índexs CSIC. Recurs bibliogràfic multidisciplinari que recopila i difon principalment articles de recerca publicats en revistes científiques espanyoles.
  • INEbase. Institut Nacional d'Estadística. Base de dades de l'INE per a l'emmagatzematge de la informació estadística en internet. Conté tota la informació que l'INE produeix en formats electrònics.
  • IURIS Digital. Biblioteca Digital de la Real Acadèmia de Jurisprudència i Legislació.
  • N-Lex Ofereix un sol punt d'entrada des del qual es pot accedir a les bases de dades de legislació de cada país de la UE.
  • OpenAIRE. Unió Europea. Projecte europeu per al suport a la Ciència Oberta. Es tracta d'una infraestructura tècnica que recopila resultats de recerca de proveïdors de dades connectades.
  • Publicacions de la Unió Europea (EU Bookshop). Biblioteca i llibreria en línia que guarda les publicacions de les institucions i altres organismes de la UE.
  • Punt de Consulta Únic. Ministeri de Cultura i Esports. Catàleg Col·lectiu de les Biblioteques de l'Administració General de l'Estat.
  • RECYT (Repositori Español de Ciència i Tecnologia). Plataforma de gestió, edició i accés al contingut de revistes científiques espanyoles de qualitat contrastada.
  • Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles. Catàleg col·lectiu. Agrupa els catàlegs de 95 biblioteques (76 biblioteques universitàries, públiques i privades, membres de Crue Universitats Espanyoles, el CSIC i una vintena més de biblioteques d'institucions associades a la xarxa).
  • Science Direct. Base de dades d'Elsevier que alberga articles i llibres electrònics acadèmics de temes diversos, entre ells enginyeria, economia i negocis, etc. Permet delimitar els resultats de la cerca per seleccionar solament aquells que siguin d'accés obert.
Guies de recursos d'informació