Notícies del Ministeri del 2023

Buscar per

Totes les notes de premsa

 • Turisme | 4/12/2023

  L'arribada de turistes a Espanya supera a l'octubre els 8,1 milions, un 7,8% més que en el mateix mes prepandèmia de 2019

  La despesa turística també creix i se situa un 24% per sobre del de fa un any i un 23,9% respecte a octubre de 2019. Durant els deu primers mesos de 2023, l'arribada de turistes se situa un 0,2% per sobre de les xifres prepandèmia i un 18,2% per sobre de l'acumulat de 2022: 74,70 milions. Jordi Hereu: “Estem transformant la fesomia del nostre turisme: Espanya segueix sent líder, la recuperació del sector és absoluta i plena, però estem diversificant i desestacionalitzant els fluxos, la qual cosa reverteix en un turisme més sostenible i menys dependent de les estacions de l'any”.

 • Indústria | 30/11/2023

  El ministre Jordi Hereu reconeix el treball dels joves empresaris i assegura que el Govern és un aliat de les empreses

  El Premi Nacional Jove Empresari ha correspost a Borja Pellicer, de Bet Solar, empresa valenciana líder en distribució tècnica de material fotovoltaic. Jordi Hereu: “Hem establert un marc regulador més favorable que promou un teixit empresarial més competitiu i afavoreix l'aparició i l'èxit d'iniciatives emprenedores, pimes i empreses emergents noves”.

 • Indústria | 30/11/2023

  Indústria adjudica de manera definitiva la totalitat dels 450 M€ destinats a la indústria gasintensiva

  Un total de 445 empreses industrials es beneficiaran d'aquestes ajudes per compensar l'augment excepcional dels preus del gas natural l’any 2022. Jordi Hereu: “Aquestes ajudes són un exemple més del compromís del Govern amb la indústria, en aquest cas la gasintensiva, que l'any passat va patir pels preus elevats de l’energia”.

 • Turisme | 30/11/2023

  Els seients previstos en vols internacionals per al mes de desembre pugen als 8,1 milions, un milió més que fa un any

  L'increment respecte del mes de desembre de 2022 és del 14,2%. El Regne Unit, Alemanya i Itàlia hi són al capdavant. Polònia, la República Txeca i els EUA són les destinacions que més creixement experimenten en relació amb un any enrere. Jordi Hereu: “Les projeccions per al desembre són extraordinàries. Consolidació i creixement dels mercats europeus i auge dels mercats llunyans, com els EUA. Hem de continuar garantint la connectivitat aèria i la projecció d'Espanya com a destinació sostenible i de qualitat

 • Indústria | 28/11/2023

  El Govern destina 3.147 M€ a la modernització dels nous avions espanyols de combat

  El programa de l'avió EF-2000 rebrà 1.750 M€ i el Programa Halcón, 1.397 M€. L'impacte econòmic esperat és positiu per a la indústria aeronàutica i de defensa espanyola. Jordi Hereu: “Per a Espanya és clau prioritzar l'enfortiment de la indústria de defensa nacional i el desenvolupament d'una base industrial i tecnològica europea, com a garant de la democràcia i la pau davant els canvis geopolítics i de seguretat en què ens trobem”.

 • Turisme | 17/11/2023

  Espanya rep 82,2 milions de passatgers internacionals entre el gener i l'octubre, un 18,4% més respecte del mateix període del 2022

  Espanya arriba a l'octubre als 9 milions de passatgers aeris internacionals, un 13,4% més que a l'octubre de l'any 2022. Tots els mercats mostren una tendència alcista i destaquen els creixements (+17%) d'Itàlia, Països Baixos, Portugal i Irlanda. Héctor Gómez: "L'increment de l'arribada de viatgers, fora del que es considerava temporada alta, és una gran notícia per la desestacionalització del nostre turisme, el qual, a més, veu com les destinacions es diversifiquen i més comunitats autònomes participen de l'auge de destinacions cada vegada més sostenibles”.

 • Turisme | 17/11/2023

  L'ocupació al sector del turisme augmenta un 9,3% al mes d’octubre respecte del mateix mes abans de la pandèmia, l'any 2019

  Els afiliats del sector turístic van arribar als 2,6 milions a l'octubre i van representar el 12,9% del total d'afiliats en l'economia nacional. Els treballadors assalariats en el sector turístic augmenten un 5,4% aquest mes d'octubre respecte de fa un any i els afiliats experimenten un creixement del 4,6% interanual. Canàries és la comunitat autònoma amb l'increment interanual més elevat: un 5,8% més. Héctor Gómez: “L'ocupació turística continua tenint un comportament excel·lent, fins i tot en l'anomenada ‘temporada baixa’, la qual cosa indica que les nostres polítiques de desestacionalització estan fructificant”.

 • Comerç | 17/11/2023

  Les exportacions espanyoles fins al setembre superen els 287.500 M€

  • El dèficit comercial es va reduir fins als 29.596 milions d'euros durant el període gener-setembre.
  • Els sectors que van contribuir positivament a la taxa de variació anual de les exportacions del gener al setembre de l'any 2023 van ser els de l'automòbil, béns d'equip i alimentació, begudes i tabac.
  • Les comunitats autònomes amb més increment de les seves exportacions durant el període van ser Castella i Lleó, Catalunya i La Rioja.
  • Héctor Gómez: “El dinamisme de les exportacions espanyoles davant les importacions fa que es redueixi el dèficit comercial fins un 44%. Una de les prioritats d'aquest Govern ha estat potenciar i augmentar les nostres empreses exportadores i fer d'Espanya un país atractiu per a les inversions estrangeres”.

 • Turisme | 16/11/2023

  La gestió de les dades del turisme millorarà l'experiència del client i l'optimització de les empreses del sector

  Experts en dades, gestors de destinacions i representants del sector turístic han debatut sobre la importància de la intel·ligència turística per millorar la gestió del turisme. El fòrum, organitzat per la Secretaria d'Estat de Turisme a Benidorm, ha reunit 250 professionals del sector del turisme. La trobada s'emmarca dins dels actes de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.

 • Indústria | 13/11/2023

  Indústria adjudica 229 M€ en ajudes al CO2 destinades a la gran indústria

  Se'n beneficiaran 185 empreses industrials, la majoria d'Astúries, el País Basc i Andalusia. Per sectors, la quantia més elevada correspon al sector de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges amb el 33,3% i, a continuació, el paper, amb el 20,3%. Héctor Gómez: «Tenir un teixit industrial fort és una de les prioritats de l'agenda del Govern per continuar amb el creixement econòmic i el manteniment de l'ocupació de qualitat».

 • Indústria | 10/11/2023

  Èxit del VEC II: el Govern aprova quinze projectes més i exhaureix el pressupost de la convocatòria

  Amb aquestes adjudicacions definitives noves, s'han adjudicat més de 528,7 milions d'euros de subvenció, la qual cosa representa més del 95% dels fons UE de la convocatòria. Héctor Gómez: «Estem orgullosos de l'èxit aconseguit en aquesta convocatòria, fruit del lideratge en la nova revolució industrial, del diàleg amb el sector i de l'enteniment del canvi cultural que s'està produint a la nostra societat». Els projectes aprovats definitivament en aquesta ronda nova corresponen a quatre projectes de Stellantis, Scutum Logistic, Borgwarner, Benteler, Refinasol Battmat, Mindcaps, Lotte, Mobis, Scoobic, Lithium Iberia i Tecnología extremeña del litio.

 • Turisme | 10/11/2023

  Espanya es mostra com a líder global del turisme sostenible a la World Travel Market

  Héctor Gómez: «El Regne Unit és el nostre mercat principal quant a nombre de turistes i despesa en destinació i ha deixat enrere les incerteses del Brexit i la pandèmia. A més, les nostres perspectives ens diuen que hi ha un gran marge de millora». Gómez: «La indústria turística espanyola representa un model a seguir a escala global per culminar la revolució que aquest sector ha dut a terme els últims anys». Rosana Morillo es felicita de les previsions positives d'arribada de turistes britànics que les dades apunten per 2024. Illes Balears, Canàries, Andalusia, Múrcia i Comunitat Valenciana van tenir presència en l'esdeveniment, que va reunir 3.726 expositors.

 • Comerç | 8/11/2023

  Les vendes detallistes creixen un 6,7% des de principi d'any respecte del 2022 i el sector millora els índexs quant a ocupació i confiança

  Les vendes detallistes van créixer un 6% interanual al mes de setembre, la qual cosa representa deu mesos en alça a Espanya. Al tercer trimestre de 2023, el comerç al detall va assolir 1.992.500 ocupats: 9,4% del total a Espanya, el 62,9% dels quals són dones. Milloren tots els índexs del comerç al detall: vendes, ocupació i indicadors de confiança, el qual millora 5,4 punts respecte de l'octubre de 2022. Héctor Gómez: «El creixement del comerç al detall i la bona marxa de l'ocupació són indicatius de la fortalesa del nostre teixit productiu de proximitat».

 • Indústria | 8/11/2023

  Indústria engega el programa «Activa Ciberseguretat» de què es poden beneficiar 4.500 pimes

  Les empreses interessades poden sol·licitar l'ajuda a la seu electrònica de l'EOI a partir d'avui. Es tracta d'una convocatòria d'ajudes en espècie per a l'assessorament a pimes a través d'entitats especialitzades en ciberseguretat. L'import de la convocatòria puja a 9,63 milions d'euros, emmarcats dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Héctor Gómez: «Espanya és el quart país més cibersegur del món i aquest Govern continuarà acompanyant els qui representen més del 90% del nostre teixit productiu: les pimes».

 • Turisme | 7/11/2023

  La Secretaria d'Estat de Turisme organitza el Fòrum d'Intel·ligència Turística i dades, claus per a la sostenibilitat

  Experts en dades, gestors de destinacions i representants del sector turístic debatran sobre la importància de la intel·ligència turística per millorar la gestió del turisme L'esdeveniment, que tindrà un aforament de 250 persones, se celebrarà el 16 de novembre a la localitat alacantina de Benidorm

 • Turisme | 6/11/2023

  Héctor Gómez destaca a Londres el lideratge d'Espanya com a model de turisme sostenible i social

  Turespaña encapçala la destacada presència espanyola a la fira mundial de turisme de Londres. El nostre país hi aporta 34 participants entre institucions públiques i empreses privades. El Regne Unit és el mercat emissor principal per a Espanya, amb més del 20% del total dels turistes rebuts. Els turistes britànics també lideren les estadístiques de despesa turística. Héctor Gómez: «El nostre país manté el lideratge com a destinació turística al Regne Unit després de la pandèmia, i les nostres perspectives són que continuï així els anys vinents».

 • Turisme | 6/11/2023

  Els treballadors ocupats en el sector turístic pugen un 6,5% respecte de fa un any i freguen els 3 milions

  El 25,1% dels nous llocs de treball que es generen al nostre país estan relacionats amb activitats vinculades al turisme. Els ocupats vinculats a activitats relacionades amb el turisme ja són el 13,9% de l'ocupació total de l'economia espanyola. Els assalariats en el sector turístic amb contracte indefinit (79,1%) han augmentat un 17,9%, la novena pujada consecutiva. La taxa d'atur en el sector es va situar aquest tercer trimestre en el 8,1%, un 0,4% menys que el trimestre anterior de 2023. Héctor Gómez: “Continuem transformant les condicions de l'ocupació vinculada al turisme. Més assalariats, més indefinits, més jornades completes. En resum, més i millors llocs de treball”.

 • Turisme | 3/11/2023

  El futur de l'enoturisme, a debat a la capital del vi

  L'OMT i els governs d'Espanya i La Rioja organitzen la conferència 'Enoturisme inclusiu, sostenible i digital: cap a una major cohesió territorial' del dia 22 al dia 24 A la trobada hi haurà 20 experts i representants de regions vitivinícoles del món i s'hi preveu l'assistència de 300 participants, incloent-hi actors públics i privats del sector

 • Turisme | 2/11/2023

  La despesa turística consolida la recuperació del sector amb un augment del 17% al mes de setembre sobre el rècord del 2019

  La despesa total dels turistes internacionals que han visitat Espanya és d'11.215 milions, un 22,6% més que l’any 2022. L'arribada de turistes també augmenta un 13,6% respecte del setembre de 2022, amb més de 8,8 milions de visitants. Durant els nou primers mesos del 2023, la despesa augmenta un 24,0% respecte del 2022, i arriba als 84.608 milions d'euros. Héctor Gómez: “Celebrem aquestes dades en el context de la reunió informal ministerial que acabem de celebrar com a Presidència de la UE i a la qual Espanya ha consolidat el seu lideratge per fer del turisme un motor de creixement econòmic sostenible a tot el continent”.

 • Turisme | 27/10/2023

  Héctor Gómez inaugura a Palma el Fòrum Europeu de Turisme amb la sostenibilitat social com a eix central

  L'esdeveniment té com a tema central la sostenibilitat social en el turisme i abordarà les prioritats fixades per al semestre UE. L'organització del Fòrum Europeu de Turisme és a càrrec de la Comissió Europea i la Presidència espanyola del Consell de la UE. Héctor Gómez: “Estic convençut que aquest Fòrum, que ha esdevingut una cita anual ineludible, ens permetrà compartir i enriquir el debat sobre els reptes de futur del sector”. Aquest esdeveniment precedeix a la Reunió Informal de ministres de Turisme que se celebra a Palma l'endemà, 31 d'octubre.

 • Indústria | 27/10/2023

  Indústria eleva a audiència pública l'esborrany de la primera convocatòria del PERTE de descarbonització

  El desenvolupament del PERTE Descarbonització industrial preveu en total una inversió pública de 3.100 milions d'euros i la creació d'uns 8.000 llocs de treball de qualitat. La convocatòria de la primera línia d'ajudes està destinada a l'actuació integral per a la descarbonització i té una dotació de 1.000 milions d'euros, 500 milions en subvencions i 500 milions per a préstecs.

 • Turisme | 26/10/2023

  Les previsions per al quart trimestre apunten a un any rècord en despesa turística

  Publicats els informes d'hivern de tendències de turisme Els consellers de turisme de nou mercats emissors han presentat els reptes i les tendències d'àrees geogràfiques Héctor Gómez: “El nostre compromís amb un turisme desestacionalitzat és intens i irrenunciable: Espanya és una destinació de primer nivell no només a l'estiu, sinó tot l'any”. Espanya, el país més sostenible per viatjar, i Euskadi una de les millors regions del món, segons els premis Lonely Planet

 • Indústria | 25/10/2023

  Indústria exhaureix els 450 M€ d’ajudes a la indústria gasintensiva per beneficiar 448 instal·lacions industrials a Espanya

  El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha publicat la resolució provisional de la convocatòria oberta el juliol passat. L'objectiu és compensar els costos a les empreses que fan un consum industrial de gas natural elevat. Héctor Gómez: “Aquesta resolució respon al compromís explícit del Govern amb les empreses gasintensives, perquè sectors tan importants per a l'economia nacional puguin continuar amb la seva activitat productiva”.

 • Turisme | 23/10/2023

  Héctor Gómez inaugura la III Convenció Turespaña amb la transformació sostenible del turisme com a eix principal

  L'esdeveniment, organitzat per Mincotur juntament amb l'Ajuntament de Donostia-Sant Sebastià i amb la col·laboració de la Diputació Foral de Guipúscoa i Basquetour, reuneix 500 gestors turístics del sector privat i de les diverses administracions públiques Turespaña presenta el projecte de disseny d'indicadors de mesurament de les actituds de la població resident a Espanya davant el turisme per conèixer-ne l'impacte real als territoris El País Basc ha rebut ajudes per gairebé 68 M€ de les convocatòries dels Plans de Sostenibilitat Turística

 • Comerç | 19/10/2023

  Les exportacions espanyoles creixen un 1,8% fins a l'agost i superen els 250.000 M€

  El dèficit comercial es va reduir fins als 25.758 milions d'euros en els primers vuit mesos de l'any. Continua el bon comportament de les exportacions dels sectors de l'automòbil, béns d'equip i alimentació. Héctor Gómez: “La reducció del dèficit comercial és una gran notícia per al nostre comerç. Hem de continuar treballant per ser cada vegada més competitius com a país”.

 • Turisme | 19/10/2023

  Entre els mesos de gener i setembre, Espanya va rebre 73,2 milions de passatgers internacionals, un 19,1% més respecte del mateix període de 2022

  Espanya arriba al setembre als 9,6 milions de passatgers aeris internacionals, un 10% més que el setembre de 2022. Gairebé tots els mercats d'origen mostren augments notables aquest mes de setembre, superiors al 10%. Héctor Gómez: "La diversificació dels mercats d'origen és una gran notícia per a un sector que viu una revolució profunda pel que fa a la qualitat de les destinacions i les experiències”.

 • Turisme | 18/10/2023

  L'ocupació turística culmina un estiu de rècord i les afiliacions creixen el 6,7% al setembre respecte de fa un any

  Els afiliats del sector turístic van representar el 13,4% del total d'afiliats en l'economia nacional al mes de setembre. Els treballadors assalariats del sector del turisme augmenten un 7,9% aquest mes de setembre. Héctor Gómez: “L'auge de l'ocupació turística, de qualitat i especialitzada, és un dels motius que expliquen el comportament excel·lent del sector durant aquest estiu”.

 • Indústria | 16/10/2023

  Espanya vol liderar la transformació industrial a Europa mitjançant la digitalització i la sostenibilitat

  El ministre d'Indústria en funcions, Héctor Gómez, ha acompanyat S. M. el Rei Felip VI a la inauguració del X Fòrum Industrial, que analitza les megatendències empresarials, que organitza El Economista. Els PERTE, diferents línies de suport a la innovació industrial i als clústers, i el foment de les destinacions turístiques intel·ligents centren l'activitat del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Héctor Gómez: “Per a aquest Govern, la sostenibilitat, la IA i l'autonomia estratègica són prioritats absolutes, els pilars de la nova revolució industrial que estem promovent”.

 • Indústria | 13/10/2023

  El ministre Héctor Gómez es reuneix amb els sindicats CCOO i UGT per abordar la nova revolució industrial

  Indústria aposta per la interlocució amb els agents socials per afrontar els desafiaments del sector per mitjà de la innovació i l'adaptació. Gómez va subratllar la importància d'enfortir el mercat laboral i de millorar la qualitat de l'ocupació per convertir Espanya en un pol de formació, atracció i retenció de talent.

 • Indústria | 13/10/2023

  El 78% dels projectes presentats en la línia d'ajuts R+D+i per a la indústria manufacturera estan dedicats a plans de sostenibilitat

  La convocatòria ha rebut 253 sol·licituds de projectes de 223 empreses. Per comunitats autònomes, Catalunya i la Comunitat Valenciana n'han presentat gairebé la meitat de les sol·licituds i, juntament amb Castella i Lleó, engloben més de la meitat del pressupost que s'executarà. Héctor Gómez: “Estem desplegant una ambiciosa agenda de política industrial activa que contribuirà a modernitzar i fer més resistent i competitiu el nostre model productiu gràcies a la transformació digital, l'economia verda i la innovació. Aquesta és l'Espanya que volem”.

 • Indústria | 11/10/2023

  Indústria aprova de manera provisional set nous projectes del PERTE VEC II de bateries per 87 milions d'euros

  Els projectes corresponen a les empreses Stellantis, Mobis, Fragnor i Lithium Iberia. S'aprova la resolució definitiva per a Beecycle, que obté finançament per a una planta de reciclatge de bateries de vehicle elèctric a Navarra per valor d'1,6 milions d'euros. A partir d'aquest moment s'inicia el període d'al·legacions, en què les companyies poden aspirar a aconseguir el màxim que permeten els projectes en el marc d'aquesta convocatòria. Héctor Gómez: "És extraordinària la proactivitat i col·laboració del sector de l'automoció a Espanya, que està demostrant, gràcies als seus projectes, la voluntat de convertir el nostre país en el hub de la mobilitat europea”.

 • Indústria | 10/10/2023

  El ministre d'Indústria obre una nova via d'enteniment amb la Xunta per avançar en els grans projectes industrials de Galícia

  El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, s'ha reunit avui amb el president de Galícia per posar-lo al dia dels programes desplegats pel Ministeri a la regió. El Govern ha destinat 2.100 milions a diferents sectors industrials tant dels fons europeus com dels PGE. Un instrument principal per a Galícia serà el PERTE de descarbonització industrial; les línies u i quatre veuran la llum abans que acabi l'any per valor de 1.250 milions d'euros. Gómez ha obert una via de més col·laboració amb Galícia, amb la condició de mantenir un acord mutu de “cogovernança i lleialtat institucional”.

 • Comerç | 10/10/2023

  Les vendes minoristes a preus constants augmenten un 7,0% interanual a l'agost

  El nombre d'afiliats mitjans a la Seguretat Social va augmentar un 1,3 % interanual al setembre de 2023 fins als 1.937.647. L'atur registrat en el comerç minorista va disminuir un 6,5% interanual al setembre de 2023. L'indicador de confiança del comerç minorista d'Espanya és superior a les principals economies europees.

 • Indústria | 10/10/2023

  Indústria concedeix 31 M€ en ajuts a 488 indústries electrointensives per compensar càrrecs en la factura energètica

  L'objectiu d'aquest mecanisme de compensació als consumidors electrointensius és evitar la deslocalització i el trasllat de la producció industrial a altres països. Gairebé una quarta part dels beneficiaris dels ajuts desenvolupen la seva activitat a Catalunya, seguida d'Andalusia, País Basc, la Comunitat Valenciana i Astúries. El sector de fabricació de paper i cartró, seguit del sector del ferro, són als que correspon la quantia més alta dels ajuts

 • Indústria | 5/10/2023

  Els projectes estratègics gestionats per Indústria reben més de 5.000 M€ a l'Addenda aprovada per la Comissió Europea

  El PERTE del Vehicle Elèctric rebrà 1.250 milions d'euros; Descarbonització, 2.720 M€; Indústria Agro, 610 M€; i Salut d'Avantguarda, gestionat per diversos ministeris, 830 M€. L'addenda preveu 1.000 M€ per al Pla TURIMPULSA, presentat pel ministre el juny passat, i que contribuirà a modernitzar el sector turístic per fer-lo més competitiu. Héctor Gómez: “La potència d'aquesta nova inversió i l'esperit reformista no tenen precedents ni en la indústria ni en el turisme. Tot això posa de manifest l'ambició i el resultat de les polítiques que ha dut a terme el Govern d'Espanya”.

 • Turisme | 3/10/2023

  El turisme tanca un estiu d'èxit a Espanya amb l'arribada de més de 10 milions de turistes internacionals el mes d'agost

  La despesa total dels turistes internacionals que visiten Espanya és de 13.529 milions, un 19,9% més que a l'agost del 2022 L'arribada de turistes creix un 13,9% a l'agost del 2023 respecte de les dades del mateix mes de l'any passat Héctor Gómez: “Tanquem un estiu extraordinari amb xifres que confirmen la plena recuperació d'un sector que no només és el principal motor de l'economia, sinó que genera cada vegada llocs de treball millors i de més qualitat”.

 • Indústria | 2/10/2023

  Héctor Gómez: “Espanya, amb l'impuls del seu teixit productiu, serà el pol verd industrial europeu”

  Durant dos dies es reuniran a la capital de la Costa del Sol líders al màxim nivell, institucions, empreses, associacions i clústers per analitzar el present i el futur de la indústria. Ministre d'Indústria: "No volem una altra Espanya: volem la millor Espanya industrial. Garantirem una transformació del sector que comporti una ocupació sostenible, integradora i de qualitat, i que redueixi les taxes de desocupació i promogui la justícia social". Enisa ha certificat més de 150 empreses com a start-ups, ha recordat Gómez.

 • Turisme | 29/9/2023

  Els seients previstos en els vols internacionals per a l'octubre freguen els 10,5 milions, gairebé un milió més que fa un any

  L'increment respecte del 2022 és del 9,8%, amb el Regne Unit, Alemanya i Itàlia al capdavant. La dada d'aquest mes millora en prop de 400.000 seients la xifra del mateix mes prepandèmia (octubre del 2023) Héctor Gómez: “A la consolidació dels mercats europeus, s'hi uneix la bona marxa dels mercats llunyans, com ara Mèxic i els EUA. Hem de seguir garantint la connectivitat aèria i la projecció d'Espanya com a destinació sostenible i de qualitat”.

 • Indústria | 27/9/2023

  El ministre Héctor Gómez subratlla la fortalesa de la indústria aeronàutica durant la seva visita a l'Airspace Integration Week

  Héctor Gómez: “El desenvolupament del sector de l'aviació és fonamental per al nostre creixement com a pol d'atracció turística, així com per a la revolució industrial en marxa”. El Pla de recuperació preveu un PERTE Aeroespacial que mobilitza prop de 4.533 milions d'euros entre 2021 i 2025

 • Indústria | 25/9/2023

  Els països de la UE acorden la proposta de la presidència espanyola sobre la nova normativa Euro 7 d'emissions de cotxes

  Héctor Gómez: “La nostra posició vol continuar el camí de liderar la mobilitat del futur i adoptar nivells d'emissions realistes per als vehicles de la propera dècada i, alhora, ajudar la nostra indústria a donar el salt definitiu cap a cotxes no contaminants el 2035”. El Consell ha acordat modificar els límits d'emissions per a turismes i furgonetes en relació amb l'abrasió de pneumàtics, frens i bateries. L'entrada en vigor de la normativa es retarda fins al 2027 per a vehicles lleugers i fins al 2029 per a vehicles pesants.

 • Comerç | 21/9/2023

  Les exportacions espanyoles van créixer un 3,3% fins al juliol i superen els 230.000 M€

  El dèficit comercial es va reduir fins als 21.323 milions d'euros al gener-juliol. En destaca el bon comportament de les exportacions del sector de l'automòbil, béns d'equip i alimentació.

 • Turisme | 20/9/2023

  Entre gener i agost Espanya va rebre 63,6 milions de passatgers internacionals, un 20% més respecte al mateix període de 2022

  Espanya aconsegueix a l'agost els 10,1 milions de passatgers aeris internacionals, un 12,3% més que el 2022 Héctor Gómez: "La fortalesa d'Espanya com a destinació turística es manté. Actualment, ens trobem amb un sector que ha ressorgit i ha demostrat la seva resiliència malgrat els desafiaments mundials”.

 • Indústria | 19/9/2023

  El ministre Héctor Gómez exposa al Parlament Europeu les prioritats de la presidència espanyola del Consell de la UE en matèria d'Indústria, Comerç i Turisme

  El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme ha participat en tres comissions: la de Comerç, en solitari; la de Transports i Turisme, juntament amb la ministra Raquel Sánchez; i la d'Indústria, Recerca i Energia, amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. A Indústria, ha assenyalat la necessitat de continuar impulsant “la nova revolució industrial a la UE, la qual aposta per millorar els processos productius, fer créixer l'economia i garantir-ne l'autonomia estratègica”. A Comerç, ha defensat una política “ambiciosa” que engegui “de manera àgil” els tractats de lliure comerç. A Turisme, ha defensat un “canvi de paradigma” que aposti per la transversalitat, que vagi cap a la sostenibilitat i que reconegui el pes que té el turisme en el conjunt de la UE.

 • Indústria | 19/9/2023

  Indústria tanca la convocatòria del PERTE VEC II amb 186 sol·licituds en ambdues línies que mobilitzaran 8.500 M€

  El Ministeri d'Indústria està avaluant dels projectes rebuts per concurrència simple amb la finalitat de poder resoldre les convocatòries com més aviat millor. Héctor Gómez: “Les dades amb què treballem demostren l'èxit de la segona convocatòria del PERTE. Espanya esdevindrà un pol industrial de primer ordre quant a mobilitat sostenible”. De moment, s'han aprovat provisionalment deu projectes de vuit empreses diferents.

 • Indústria | 18/9/2023

  Indústria concedeix provisionalment 54 M€ a 279 projectes col·laboratius de les Agrupacions Empresarials Innovadores

  El 98% dels projectes presentats entre les diverses AEI i empreses membres d'aquestes són en col·laboració. El 70% de l'import subvencionat dels projectes pertany a les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó i Catalunya. El suport a l'enfortiment i a l'activitat dels anomenats “clústers” d'innovació forma part de l'estratègia europea de millora de la competitivitat per mitjà de la innovació.

 • Turisme | 18/9/2023

  L'ocupació dins el sector turístic continua augmentant i les afiliacions a l'agost creixen el 5,1% respecte de fa un any

  Héctor Gómez: “El turisme és el gran motor de l'economia i cal celebrar que l'ocupació en millora dia a dia, amb llocs de treball més especialitzats i de més qualitat. Però no ens conformem. Continuarem treballant perquè no només hi hagi més ocupació, sinó que els llocs de treball siguin cada cop millors”. En relació amb agost de 2019, l'afiliació ha crescut un 5,1% Els afiliats en activitats turístiques van representar el mes d'agost el 13,5% del total d'afiliats en l'economia nacional.

 • Indústria | 15/9/2023

  Envision i SEAT, nous projectes aprovats per Indústria dins de la secció de bateries

  Aquestes dues propostes provisionals suposen la concessió de 247 milions d'euros en subvencions i 100 milions d'euros en préstecs.

 • Indústria | 15/9/2023

  Héctor Gómez assisteix a la Setmana de la Moda de Madrid per donar suport al sector industrial de la moda

  El Ministeri d'Indústria disposa de diverses línies d'ajudes per al sector, com el Fons de Suport a la Inversió Industrial Productiva o el suport financer a projectes de recerca, desenvolupament i innovació. Héctor Gómez: "La moda espanyola té un gran potencial de creixement i de generació d'ocupació de qualitat, a més de ser un referent internacional que és clau per al seu èxit". Segons dades del Centre d'Informació Tèxtil i de la Confecció, la xifra de negocis de la indústria tèxtil espanyola va arribar als 6.651 milions d'euros l'any 2022.

 • Indústria | 15/9/2023

  Indústria adjudica de manera provisional 161,5 M€ a 281 projectes d'enfortiment industrial del sector agroalimentari

  L'objectiu del PERTE és potenciar la modernització, sostenibilitat i transformació digital del sector agro. Héctor Gómez: “Aquest PERTE és una gran oportunitat per accelerar la innovació de la indústria agroalimentària en el seu sentit més ampli, mitjançant l'impuls d'aspectes com la traçabilitat alimentària o l'automatització dels processos industrials cap a models més sostenibles”.

 • Indústria | 14/9/2023

  El PERTE Naval subvencionarà 40 projectes de 73 empreses amb més de 56 M€

  El PERTE Naval contribuirà a la modernització del sector a Espanya i n'incrementarà la competitivitat al voltant d'un 15%. Héctor Gómez: “aquestes dades confirmen que el model de col·laboració publicoprivada dels PERTE funciona per atreure projectes de transformació industrial en el sector naval”.

 • Indústria | 13/9/2023

  El PERTE de descarbonització es posarà en marxa a mitjan octubre amb la primera línia d'ajudes per valor de 1.000 M€

  El desenvolupament del PERTE de descarbonització industrial preveu en total una inversió pública de 3.100 milions d'euros i la creació d'uns 8.000 llocs de treball de qualitat. El Ministeri d'Indústria ja treballa en la quarta línia d'ajudes, que s'espera que pugui sortir abans de final d'any. Per al ministre Héctor Gómez, “el compromís del Govern amb la transformació de la indústria és irreprotxable i ferm, i està a l'altura del repte que el sector i la societat demanen”.

 • Indústria | 12/9/2023

  Indústria aprova de manera provisional 18 projectes per un import de 15,6 M€ per modernitzar el sector farmacèutic

  Catalunya i Castella-la Manxa han estat les comunitats autònomes més beneficiades pel total de l'ajuda proposada.

 • Comerç | 12/9/2023

  Comerç culmina el programa d'ajudes per reforçar el sector comercial amb la mobilització de 313 milions d'euros

  En total, al llarg de les tres convocatòries engegades des de 2021 a 2023 s'han beneficiat 346 projectes, els quals rebran aquestes ajudes dels fons Next Generation EU S'han adjudicat en tres línies d'actuació: mercats urbans sostenibles, mercats sostenibles en zones rurals i enfortiment del sector comercial en zones turístiques

 • Indústria | 7/9/2023

  El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme organitza a Màlaga la sisena edició del Congrés Nacional d'Indústria i Pime

  Aquesta sisena edició tindrà lloc els dies 2 i 3 d'octubre al Palau de Fires i Congressos de Màlaga. Ja s'han obert les inscripcions per a la sisena edició del CNIP que sota el lema “Net Zero: La indústria del futur” apunta les línies principals de la cita anual de referència de la indústria espanyola. Aquest esdeveniment es redimensiona i esdevé l'espai integrador de la indústria i de la pime, ja que reuneix els seus líders més importants, institucions, empreses, associacions, clústers, i tots els professionals i experts de la cadena de valor compromesos amb el desenvolupament econòmic i industrial.

 • Indústria | 6/9/2023

  Héctor Gómez aferma el compromís del Govern amb l'emprenedoria i anuncia que més de 100 empreses han rebut el certificat d'empresa emergent

  El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat que Enisa ha rebut més d'un miler de sol·licituds d'empreses per rebre la certificació i accedir així als beneficis de la Llei d'empreses emergents. Startup Olé es troba entre els 25 esdeveniments destacats per Indústria per potenciar l'ecosistema emprenedor innovador a Espanya. L'any 2022, a Espanya hi havia 12.041 empreses emergents, per la qual cosa esdevé el quart país europeu quant al nombre d'aquesta mena d'empreses.

 • Turisme | 5/9/2023

  Espanya i Brasil demostren l'èxit de la cooperació turística en matèria de sostenibilitat i digitalització

  Héctor Gómez s'ha reunit amb el seu homòleg, el ministre de Turisme brasiler Celso Sabino, per avançar en les relacions econòmiques i diplomàtiques de tots dos sectors turístics. Gómez ha destacat el “potencial inversor per a les empreses espanyoles que representa la col·laboració fructífera en matèria de destinacions turístiques intel·ligents”. El ministre brasiler ha agraït a Espanya la seva disposició i la destaca com a exemple de cooperació internacional, que espera estrènyer durant la presidència futura de Brasil del G20.

 • Turisme | 31/8/2023

  Les reserves de seients en vols internacionals per al setembre s'acosten als 10,7 milions, un milió més que fa un any

  L'increment respecte del 2022 és del 10,1%. El Regne Unit, Alemanya i Itàlia hi són al capdavant. Polònia, la República Txeca i Portugal són els països que tenen més creixement interanual de reserves. Héctor Gómez: “Espanya és una destinació desestacionalitzada, de qualitat i molt desitjada pels viatgers internacionals d’arreu del món. No hi ha dubte que l’any 2023 serà històric per al nostre turisme”.

 • Turisme | 24/8/2023

  Héctor Gómez visita amb la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, l'Observatori Atmosfèric d'Izaña, per comprovar els efectes de l'incendi de Tenerife

  Héctor Gómez: “Totes les administracions, al màxim nivell de col·laboració, s'han lliurat a extingir el foc, que continua actiu. Cal ser prudents i també optimistes, perquè tenim mitjans materials i humans que estan fent un sacrifici incalculable per sufocar el foc i minimitzar els danys”. La superfície afectada actual de l'incendi és d'unes 14.751 ha, distribuïdes en 13 municipis, i un perímetre de 90 km

 • Turisme | 21/8/2023

  Espanya aconsegueix al juliol els 10,3 milions de passatgers aeris internacionals, un 11,5% més que fa un any

  Héctor Gómez: "Espanya és una destinació líder i així ho demostren les dades d'avui, que certifiquen l'estiu dolç que viu el sector, amb rècord de despesa i arribades de turistes”. Els mercats que van experimentar un creixement interanual més gran van ser els de Polònia, Portugal i Itàlia

 • Comerç | 17/8/2023

  Les exportacions espanyoles aconsegueixen el seu màxim històric i creixen un 4,7% els primers sis mesos de 2023

  Héctor Gómez: “El sector exterior és un dels motors de la nostra economia i la competitivitat de les empreses espanyoles als mercats internacionals destaca per la capacitat i la innovació”. El dèficit comercial es va reduir prop de la meitat fins als 16.420 milions d'euros el primer semestre, respecte dels 31.963 del mateix període de l'any anterior. El saldo no energètic va donar un superàvit de 285 milions d'euros.

 • Turisme | 16/8/2023

  L'ocupació turística aconsegueix el millor juliol de la història amb 2,8 milions d'afiliats

  Héctor Gómez: “L'ocupació turística aconsegueix xifres rècord gràcies a l'impuls de les polítiques del Govern i la fortalesa del nostre teixit empresarial”. En relació amb juliol de 2019, l'afiliació ha crescut un 7,2%. Els afiliats en activitats turístiques van suposar el 13,6% del total d'afiliats en l'economia nacional.

 • Comerç | 10/8/2023

  Les vendes minoristes augmenten un 6,8% al juny i l'ocupació arriba al màxim històric

  El nombre mitjà d'afiliats a la SS va augmentar un 1,1% interanual al juliol fins als 1.977.797, màxim històric de qualsevol mes. Héctor Gómez: “Es tracta d'una notícia molt positiva, que subratlla la bona salut i el dinamisme del nostre mercat interior i del conjunt de l'economia” L'atur registrat en el comerç minorista va disminuir un 5,6% interanual al juliol de 2023, la xifra més baixa de la sèrie. El 8,9% del total d'ocupats de l'economia en el segon trimestre de l'any i el 61,1% del comerç corresponen al comerç minorista. A més, gairebé el 65% són dones.

 • Turisme | 9/8/2023

  Una de cada quatre ocupacions noves que crea l’economia espanyola està vinculada al turisme

  Els treballadors ocupats en el sector turístic van arribar als 2,86 milions en el segon trimestre del 2023, un 6,3 % més que el 2019, i es van superar els 3,1 milions de treballadors en actiu. Els assalariats en el sector turístic amb contracte indefinit (80,4 %) han augmentat un 18,1 %, la vuitena pujada consecutiva. Els contractes temporals han registrat un descens del 19,9 %. La taxa d’atur se situa en el 8,5 %, gairebé tres punts per sota del mateix període del 2019. Héctor Gómez: “El turisme és un dels principals motors econòmics del nostre país. Espanya continua creant ocupació vinculada al sector turístic, i ho fa d’una manera cada cop més robusta i sota la divisa de l’estabilitat i l’excel·lència”.

 • Turisme | 7/8/2023

  L’arribada de turistes des de la Xina augmenta un 420 % en els sis primers mesos de l’any

  En el primer semestre del 2023 el mercat turístic internacional registra creixements importants respecte del 2022, tant en el flux de turistes (+23,7 %) com en la despesa (+28,3 %). A més de la Xina, el mercat asiàtic –Corea del Sud i el Japó– continua experimentant xifres de creixement de tres dígits. L’arribada de turistes dels EUA creix un 57 % en l’acumulat dels sis mesos i se sumen rutes directes respecte del 2022. Héctor Gómez: “La recuperació del mercat asiàtic, especialment del turista procedent de la Xina, és una notícia excel·lent per a la qualitat i la internacionalització del nostre país”.

 • Turisme | 2/8/2023

  La despesa turística continua creixent al mes de juny i l’arribada de turistes augmenta un 10,9% respecte del 2022

  El nombre de turistes procedents dels EUA supera el mig milió al mes de juny, la qual cosa representa un augment del 41,7% interanual. La despesa mitjana per viatger és de 1.275 euros, un 5,9% més que fa un any i un 16,3% superior a la millor dada d’abans de la pandèmia. Héctor Gómez: “L’extraordinari augment de turistes dels EUA implica una revaloració de les nostres destinacions i la constatació que som un país amb ofertes d’alta qualitat”. Espanya rep 37,4 milions d’arribades en la primera meitat de l’any i la despesa total ascendeix als 46.011 milions d’euros. En l’acumulat dels sis primers mesos, les comunitats que més turistes reben són Catalunya, Canàries i Balears.

 • Turisme | 31/7/2023

  Les reserves de seients en vols internacionals per a l’agost superen els 11,4 milions, un milió més que fa un any

  Colòmbia, Polònia i Portugal, els tres països que experimenten un creixement interanual més gran en nombre de reserves Héctor Gómez: "El juliol ha estat extraordinari per al turisme; l’agost, el mes per excel·lència del turisme a Espanya, va camí d’aconseguir un altre rècord per al nostre sector més potent"

 • Indústria | 27/7/2023

  El ministre Héctor Gómez enforteix el vincle d’Indústria amb la Universitat Carlos III

  El ministre d’Indústria, Comerç i Turisme s’ha reunit amb el rector de la universitat madrilenya, que l’ha guiat en una visita pel laboratori de mecànica i robòtica. El ministeri, a través de la Direcció General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa (DGIPYME) i de l’ICEX, ha concedit subvencions a la UC3M per gairebé 265.000 euros. Héctor Gómez: "La contribució científica és clau per al progrés industrial i tecnològic al qual aspirem". La universitat i el ministeri han signat un total de sis convenis amb organismes com l’ICEX , l’Oficina Espanyola de Patents i Marques o el Centre Espanyol de Metrologia.

 • Indústria | 27/7/2023

  El Govern culmina el PERTE VEC II amb la convocatòria de la línia per a projectes individuals

  La finestreta de la convocatòria de la coneguda com a secció B del PERTE VEC II estarà oberta a partir del 16 d’agost fins al 15 de setembre. Héctor Gómez: "Es tracta d’un pas decisiu que respon a les demandes del sector de l’automoció a Espanya i que ens situa al capdavant de la mobilitat verda a la UE". El pressupost convocat és de 344 milions d’euros en subvencions i 215 milions en ajudes.

 • Indústria | 27/7/2023

  El programa Acelera Startups, llest per impulsar el creixement i desenvolupament de 6.100 empreses emergents i emprenedors innovadors

  La iniciativa del Ministeri d’Indústria preveu ajudar 6.100 empreses emergents i emprenedors innovadors amb fons de Next Generation – EU a través del “Programa Acelera Startups”. El 5 de setembre s’obre el termini de sol·licitud d’ajudes en espècie per a l’assessorament d’empreses emergents per part de més de 50 acceleradores a tota Espanya. L’import de la convocatòria ascendeix a 33,3 milions d’euros, emmarcats dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

 • Indústria | 21/7/2023

  ENISA obre el procés de certificació d'empreses emergents

  Fins avui, ENISA ha rebut 1.900 consultes d'empreses interessades en el procés de certificació. El Govern calcula que sol·licitaran l'acreditació almenys unes 10.000 empreses que volen accedir als beneficis fiscals que recull la Llei d'empreses emergents. Héctor Gómez: “Espanya no és només el millor país per viure, sinó també per emprendre i per invertir. Amb aquesta ordre culminem el procediment del marc de la Llei de foment de l'ecosistema de les empreses emergents i iniciem un temps nou de modernització i de grans oportunitats no només per al creixement econòmic, sinó també per al mercat de treball”.

 • Turisme | 21/7/2023

  L'ocupació al sector turístic assoleix el millor juny de la sèrie històrica amb 2,76 milions d'afiliats a la Seguretat Social

  Héctor Gómez: “Les dades d'afiliació confirmen les nostres bones previsions per aquest 2023, l'any de la recuperació total del turisme a Espanya” Els afiliats en activitats turístiques van representar el 13,4% dels afiliats totals en l'economia nacional.

 • Indústria | 20/7/2023

  Més de 5.000 societats i autònoms s'han donat d'alta al juny mitjançant el sistema electrònic unificat CIRCE del Ministeri d'Indústria

  S'han creat gairebé 2.000 societats limitades, el 96% en menys de 24 hores.  Més de 3.000 altes d'autònoms, el 99% en menys de 24 hores. 5.171 llocs de treball nous generats per aquestes societats. Un 18,96% més de societats constituïdes i autònoms donats d'alta respecte al mateix mes del 2022. Més de 4.000 punts d'atenció a l'emprenedoria gratuïtament a la disposició dels emprenedors per constituir empreses.

 • Comerç | 20/7/2023

  Les exportacions espanyoles augmenten un 6,4% interanual fins al maig, màxim històric

  El dèficit comercial es continua reduint fins a un 47% els cinc primers mesos de l'any. Les comunitats autònomes amb un creixement més alt en les seves exportacions van ser Castella i Lleó, La Rioja i Catalunya. Héctor Gómez: “la solidesa de les empreses espanyoles exportadores i el seu bon posicionament als mercats internacionals fan que les exportacions siguin més dinàmiques que les importacions”.

 • Indústria | 18/7/2023

  El Govern autoritza la convocatòria de 450 M€ en ajudes a les empreses industrials gasintensives

  L'objectiu és mitigar l'impacte en les indústries més intensives en consum de gas natural mitjançant la compensació de part dels costos addicionals provocats per l'augment excepcional dels preus del gas natural durant l'any 2022.

 • Turisme | 18/7/2023

  Espanya arriba als 9,1 milions de passatgers aeris internacionals al mes de juny, un 10% més que fa un any

  En els sis primers mesos de l'any, Espanya supera els 43 milions de viatgers, un 24,3% més que al mateix període del 2022 Héctor Gómez: "Continuem amb unes dades extraordinàries que demostren el potencial de creixement del turisme a Espanya”.

 • Comerç | 17/7/2023

  La Unió Europea continua demanant la retirada d'aranzels a l'oliva negra espanyola

  Héctor Gómez, ministre d'Indústria, Comerç i Turisme: “Des del Govern d'Espanya i des de la Comissió Europea continuem oberts a arribar a una entesa amb els Estats Units per salvaguardar sempre l'interès dels nostres agricultors”.

 • Indústria | 17/7/2023

  Héctor Gómez destaca la gestió del Govern per potenciar el creixement de pimes i emprenedors

  El ministre s'ha compromès a consolidar les millores en protecció social per a autònoms aprovades en l'última legislatura i a augmentar la representativitat de les pimes en el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. “Les empreses petites i mitjanes han estat sempre una prioritat per a aquest Govern. Són l'ànima del nostre motor econòmic i representen el 90% del teixit productiu del nostre país”, ha dit Gómez.  El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme gestiona, a través d'ENISA, l'EOI i la Secretaria General d'Indústria i PIME diversos programes de finançament per donar suport a aquest sector.

 • Turisme | 13/7/2023

  Espanya presenta davant l'ONU el seu programa per liderar el turisme sostenible a la UE

  La secretària d'Estat de Turisme participa a Nova York en la sessió especial de Nacions Unides sobre turisme sostenible. Morillo desgranarà els esforços que es duen a terme per promoure la sostenibilitat mediambiental, social i laboral del sector.

 • Indústria | 12/7/2023

  Més de 3.300 pimes industrials podran beneficiar-se del ‘Programa Activa Industria 4.0’ per impulsar la seva transformació digital

  Es tracta d'una convocatòria d'ajudes en espècie per a l'assessorament a pimes industrials a través d'entitats especialitzades. L'import de la convocatòria ascendeix a 24,4 milions d'euros emmarcats dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

 • Indústria | 10/7/2023

  El Govern publica les bases per concedir ajudes de 450 M€ a la indústria gasintensiva

  Aquesta línia d'ajudes permetrà rebre una compensació de fins a 4 milions d'euros per empresa, amb la possibilitat de rebre fins a 25 milions d'euros si acrediten una reducció de l'EBITDA de més d'un 30% l'any 2022 respecte de l'exercici anterior. Héctor Gómez: “Aquestes ajudes responen a la inquietud de les empreses per mantenir la seva activitat productiva i permetran mantenir aquests sectors que són tan importants, com la ceràmica, el paper o el vidre”. Aquesta convocatòria s'afegeix a la publicada dissabte passat, per 86 milions d'euros, per compensar càrrecs de la factura energètica a empreses electrointensives.

 • Comerç | 10/7/2023

  La presidència espanyola comença amb la signatura de l'Acord de Lliure Comerç entre la UE i Nova Zelanda

  L'acord reforça les relacions comercials amb la regió indopacífica, redueix barreres i fomenta el creixement econòmic sostenible. Inclou compromisos de sostenibilitat capdavanters en àrees del medi ambient, els drets laborals fonamentals i en matèria de gènere. Héctor Gómez: “La signatura d'aquest acord posa de manifest l'aposta irrenunciable de la UE pels avantatges de l'obertura comercial amb l'impuls de l'autonomia estratègica oberta”.

 • Indústria | 6/7/2023

  Indústria resol la convocatòria 2022 del programa PROFARMA

  El programa PROFARMA fomenta la competitivitat en la indústria farmacèutica mitjançant la classificació i qualificació de les empreses en funció de la seva excel·lència en diversos aspectes industrials, econòmics i de recerca, desenvolupament i innovació. L'objectiu és afavorir la competitivitat del sector i potenciar les activitats que aporten més valor afegit, com la inversió en plantes industrials noves i en noves tecnologies, així com el foment de la R+D+i. A la convocatòria 2022 que ara es tanca, nou empreses farmacèutiques han estat qualificades d'“Excel·lents” pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

 • Indústria | 4/7/2023

  El Govern dedica més de 214 M€ a impulsar la transformació digital, el creixement i la formació d'emprenedors i pimes

  Héctor Gómez: “Aquests cinc programes recullen un important nombre d'inversions orientades a reforçar l'ecosistema de les pimes i les empreses emergents espanyoles, augmentant-ne la competitivitat i el creixement mitjançant el reforç de la seva resiliència i l'impuls de la transició digital”.

 • Comerç | 4/7/2023

  El Govern modernitza la normativa d'inversions, reforçant la seguretat jurídica per a inversors i empreses

  Aquest nou Reial decret suposa una aplicació de la normativa de control d'inversions espanyoles clara, predictible i amb seguretat jurídica. Héctor Gómez: “L'atracció d'inversions estrangeres a Espanya ha estat un element fonamental en l'impuls de la modernització de l'economia i en la creació d'ocupació productiva, estable i de qualitat”.

 • Indústria | 4/7/2023

  El Govern autoritza 86 M€ per compensar càrrecs de la factura energètica a empreses electrointensives

  Se subvencionen despeses corresponents al 2022. La intensitat de l'ajuda pot assolir fins al 85% dels costos suportats. Héctor Gómez: “Aquestes ajudes són clau per al sector industrial perquè en millora la competitivitat i en reforça les capacitats industrials i l'ocupació”.

 • Turisme | 4/7/2023

  Espanya registra el millor maig de la història en nombre de turistes i en despesa en destinació

  El maig registra 8,2 milions de turistes, un 4 % més respecte al rècord del 2019. També puja en un milió de visitants respecte a l’abril, temporada de Setmana Santa. En els cinc primers mesos, Espanya va rebre 29 milions d’arribades, un 28 % més que en el mateix període del 2022, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La despesa turística al maig també està en màxims: 9,7 milions d’euros, un 21 % més que el 2022 i un 19 % respecte a la millor dada prepandèmia (2019). Héctor Gómez: “Estem en els primers dies d’un estiu històric per al turisme, i les dades de viatgers i de despesa d’avui segueixen el camí extraordinari d’aquests mesos: qualitat i competitivitat per continuar sent líders mundials”.

 • Indústria | 3/7/2023

  27 projectes estratègics es presenten a la convocatòria per a la transició industrial del sector farmacèutic i productes sanitaris

  La línia d'ajudes presentada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme dins del PERTE Salut d'Avantguarda ha rebut projectes de 24 empreses per valor de més de 114 milions d'euros. Les companyies es mostren decidides a impulsar la transició industrial del sector farmacèutic cap a un model més sostenible amb l'impuls del Govern.

 • Indústria | 30/6/2023

  El 78% dels projectes presentats en la línia d'ajudes IDI per a la indústria manufacturera estan enfocats a plans de sostenibilitat

  La convocatòria d'ajudes a la línia IDI per a plans d'innovació i sostenibilitat de la indústria manufacturera, amb una dotació de 188 M€, ha rebut 253 sol·licituds de projectes de 223 empreses: 198 para per a la línia de sostenibilitat i 55 per a la línia de R+D+I. El conjunt total dels projectes inclou inversions per valor de 423,3 M€, dels quals gairebé 391 M€ (el 92%) es destinen a la sostenibilitat. Per comunitats autònomes, Catalunya i la Comunitat Valenciana han presentat gairebé la meitat de les sol·licituds i, juntament amb Castella i Lleó, englobarien més de la meitat del pressupost per executar.

 • Turisme | 30/6/2023

  L'ocupació turística aconsegueix el millor maig de la seva història a Espanya amb 2,75 milions d'afiliats a la Seguretat Social

  El nombre de treballadors assalariats creix un 6,7% respecte a maig de 2022, i el nombre d'autònoms ho fa un 0,5% Héctor Gómez: “És una gran notícia a les portes d'un estiu que serà històric tant en nombre de turistes com en despesa: creix l'ocupació i el que és millor, creix la qualitat de l'ocupació”

 • Turisme | 29/6/2023

  El ministre Héctor Gómez anuncia la creació d'un Fòrum d'Alt Nivell amb la participació del sector turístic

  Héctor Gómez: “Aquest fòrum servirà per reforçar la col·laboració públic-privada, compartir coneixement i engegar estratègies turístiques innovadores que ofereixin una visió integral del nostre ecosistema turístic”. El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme ha presidit en el Parador de Chinchón, a Madrid, una reunió on s'han assegut les bases del futur Fòrum. També ha desplegat els principals aspectes de la línia de Turisme –Pla TURIMPULSA- dotada amb 1000 milions d'euros que el Govern d'Espanya va presentar a Brussel·les en l'addenda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.  A la reunió ha assistit la secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, el president de Paradors de Turisme d'Espanya, Pedro Saura, i dirigents de reconegut prestigi del sector alojativo, les agències de viatges, tecnologia i les companyies aèries.

 • Indústria | 29/6/2023

  Un total de 178 empreses presenten projectes al programa “Activa Finançament” de suport a la digitalització industrial per import de 84,4 M€

  Predominen els projectes presentats en la línia d'Activa-Pime, amb 129 sol·licituds. Per Comunitats Autònomes, Catalunya, seguida de Madrid, Andalusia i Aragó estan al capdavant de projectes presentats, suposant gairebé un 80% del total. La línia Activa Finançament 2023 té com a objecte recolzar el desenvolupament de projectes de recerca industrial, projectes de desenvolupament experimental, així com projectes d'innovació en matèria d'organització i processos, en l'àmbit de la Indústria Connectada 4.0 i tendents al compliment dels objectius de la mateixa.

 • Turisme | 26/6/2023

  413 platges espanyoles, premiades per la seva qualitat, sostenibilitat i seguretat

  L'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) ha lliurat els distintius en la Secretaria d'Estat de Turisme Els guardons certifiquen que les platges compleixen requisits homologats a escala internacional

 • Turisme | 23/6/2023

  Espanya fa valer davant el G20 les accions efectuades per recuperar el turisme

  Morillo destaca la xarxa pública de mesures de protecció a empreses i treballadors i la inversió en sanitat com a fórmules d'èxit per recuperar les xifres anteriors a la covid La secretària d'Estat se suma als països que condemnen la invasió il·legal d'Ucraïna per part de Rússia

 • Indústria | 21/6/2023

  El Govern dotarà amb 3.000 M€ les dues properes convocatòries del PERTE VEC

  La recentment aprovada línia d'ajudes de bateries tindrà un pressupost assignat de 837 milions d'euros. La resta del pressupost es dedicarà a la línia del vehicle elèctric i connectat. El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, està convençut que s'esgotaran els fons de les dues properes convocatòries. “Espanya estarà a l'altura del repte industrial i lidererem la mobilitat sostenible a Europa”.

 • Turisme | 20/6/2023

  Turisme invertirà 14,7 milions d'euros a rehabilitar immobles de Patrimoni Nacional

  S'intervindrà a Madrid capital, Aranjuez, El Escorial i La Granja. Patrimoni Nacional gestiona un conjunt de 19 Palaus i Cases de Camp, 10 Monestirs i Convents Reials que constitueixen la xarxa de Residències Reials, i que alberguen més de 160.000 béns mobles historicoartístics.

 • Comerç | 20/6/2023

  La inversió estrangera a Espanya augmenta un 20,3% en el primer trimestre de 2023

  La indústria lidera el rànquing de sectors receptors d'inversió. Héctor Gómez: “La política econòmica del Gobierno és clau per generar confiança a l'exterior, com demostren les dades conegudes avui. Seguretat jurídica i sòlid creixement econòmic que reflecteixen el bon moment que viu Espanya”.

 • Turisme | 16/6/2023

  Espanya supera al maig els 8,8 milions de passatgers aeris internacionals, un 13,9% més que fa un any

  En els 5 primers mesos de l'any, Espanya supera els 34 milions de passatgers, un 28,8% més que en el mateix període del 2022. Héctor Gómez: "Aquestes dades confirmen l'excel·lent acompliment del turisme en la primera meitat de l'any. La nostra previsió per a la temporada alta és que superarem les xifres prepandèmia de 2019 en turistes, pernoctacions i despesa en destinació".

 • Indústria | 15/6/2023

  Arcelor presenta al Ministeri d'Indústria la sol·licitud de la subvenció de 450 M€ per a la descarbonització de la planta de Gijón

  Héctor Gómez: “És una excel·lent notícia amb la que s'avança cap al procés de produir ‘acer verd’ a Astúries. El Govern compleix amb el compromís d'acompanyar la indústria en el seu procés de descarbonització per assolir la reducció de les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle i millorar la seva eficiència energètica”.

 • Comerç | 15/6/2023

  Les exportacions espanyoles augmenten un 9,2% interanual fins a l'abril, màxim històric

  El dèficit comercial es redueix un 50% en els primers quatre mesos de l'any Héctor Gómez: “En el primer quadrimestre, les exportacions espanyoles han permès reduir el dèficit a la meitat”.

 • Indústria | 9/6/2023

  El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme mobilitzarà més de 8.700 milions d'euros de l'addenda al pla de recuperació per reforçar els PERTEs i els plans turístics

  Per a Héctor Gómez “es tracta de l'impuls que permetrà fer un salt de gegant en la transformació de la indústria espanyola i en la modernització del nostre teixit productiu”. Es creen dos nous fons de 2.400 milions d'euros gestionats per Cofides per generar inversions sostenibles